Pareiza roku mazgāšana ar ziepēm un ūdeni ir viens no vienkāršākajiem un efektīvākajiem veidiem, kā ierobežot mikrobu izplatīšanos un novērst infekcijas slimības – gan elpceļu, gan zarnu. Roku higiēnai ir īpaša nozīme un regulāra roku mazgāšana palīdz samazināt vīrusu un baktēriju izplatību, radot drošāku vidi ikvienam.
Infekcijas slimības var tikt pārnestas arī ar pārtiku, tāpēc ir ļoti svarīgi pievērst uzmanību pārtikas drošībai kopumā.
Pareiza roku mazgāšana ar ziepēm un ūdeni ir arī būtisks profilakses pasākums, lai ierobežotu Escherichia coli (zarnu nūjiņas) izraisītās infekcijas izplatību. Šo infekciju var pārnest ar piesārņotu pārtiku, tāpēc ir svarīgi ievērot higiēnas noteikumus visos ēdiena sagatavošanas un pasniegšanas posmos. Vairāk par šo infekciju, profilakses pasākumiem un šobrīd aktuālo epidemioloģisko situāciju var uzzināt SPKC tīmekļvietnē.
Roku higiēna:
-
brošūra “Tava veselība Tavās rokās”
-
uzlīme “Roku mazgāšanas algoritms”
-
brošūra “Ziepiņa krāsojamā grāmata”
-
brošūra “Ziepiņa radošo uzdevumu grāmata”
-
brošūra “Higiēnas ABC”
-
izglītojošs video “Mistera Ziepiņa roku mazgāšanas dziesmiņa”
-
izglītojošs video “Par Janča punci un tīrām rokām”
-
brošūra “Ieteikumi pedagogiem darbam ar mācību filmu "Par Janča punci un tīrām rokām"
-
brošūra “Ieteikumi pedagogiem darbā ar 5.-7. klašu audzēkņiem par roku higiēnas ievērošanu”
-
izglītojošs video pusaudžiem “Roku higiēna” –
-
infografika “Vai rokas nomazgāji?”
-
darba lapas "Pasaules roku mazgāšanas diena"
-
darba lapas "Tests par pareizu roku higiēnu"
-
darba lapas "Kā pareizi mazgāt rokas?"
-
brošūra "Padomi vecākiem roku mazgāšanas paradumu veidošanai bērniem"
Vairāk informācijas par pareizu roku higiēnu skatāma SPKC tīmekļvietnē.
Pārtikas drošība:
-
infografika "Uzglabā pārtiku pareizi un droši"
-
infografika “Ieteikumi drošai maltītei”
-
raksts "Biežāk pieļautās pārtikas drošības kļūdas, gatavojot ēdienu mājās"
Vairāk par pārtikas drošību var uzzināt SPKC tīmekļvietnē.